Gemensamma riktlinjer för måltiderna i förskolorna Paletten, Stenkulan och Trollsländan.

Våra kök är KRAV-certifierade vilket innebär att minst 25 procent av varor vi köper in är KRAV-godkända produkter.

Vi följer ”Riktlinjer för barnomsorgens måltider”

Frukost:

Vi serverar gröt minst 4 gånger i veckan. Även fil eller yoghurt alla dagar, med mjölk, sylt, müsli och kanel till.

Varje dag serverar vi olika sorters mjukt och hårt bröd. Vi varierar mellan två sorters pålägg: ost, skinka, kalkon, leverpastej, korv eller ägg och kaviar under veckan. Färsk frukt och grönsaker serveras varje dag.

Lunch:

Varje förskolas kokerska gör egen matsedel med variationer enligt Riktlinjer för barnomsorgens måltider. En fyra veckors matsedel ska innehålla:

Fisk Kött/fågel Köttfärs Korv Blodpudding/leverbiff Soppa med smörgås Vegetarisk rätt
4 ggr 3 ggr 4 ggr 2 ggr 2 ggr 2 ggr 2 ggr

Vi serverar matvete, bulgur, ris, potatis, pasta, eller matråg till lunchen.

Till varje lunch serverar vi bröd och smörgåsmargarin.

Vi dricker ekologisk lättmjölk och vatten till maten.

Grönsaker serveras varje dag, gärna salladsbuffé med fler sorters grönsaker.

Mellanmål:

Lättmjölk och smörgås med två sorters pålägg, leverpastej, skinka, kalkon eller korv till. Ost serveras bara ibland. Frukt eller grönsak serveras till mellanmålet varje dag.

Extra mål:

Vi serverar också någon frukt eller grönsak under förmiddagen.  Även på eftermiddagen behöver barnen ett extra intag av frukt eller en smörgås.

Under dagen behöver barnen även ha möjlighet att dricka vatten.

Vid eventuella utflykter ordnar vi matsäck från förskolan.

Högtider:

Vid förskolans övriga högtider avviker vi lite från det vardagliga under lunch och mellanmål.

Födelsedagsfirande:

Föräldrar eller personal tar inte med något för att bjuda på förskolan. När barnen fyller år ska vi ge dem uppmärksamhet och upplevelser på förskolan, genom att de till exempel får välja sånger, lekar, duka fint, sitta på guldstol, dansande dockor med mera.